VELKOMMEN TIL KJENTMANNSMERKET 2021/2022

Postet av Skaun IL den 7. Jun 2021

Da er kjentmannsturene for 2021/2022 klare til å utforskes! Vi hadde stor deltakelse i forrige sesong, mange motiverte turgåere, nå er premiering til både barn og voksen delt ut. 5 nye ruter er merket, samtidig som 3 fra fjoråret beholdes. Trimavdeling i Skaun il ønsker alle trimmere en riktig god tur!

Det er valgt ut 8 turtraseèr der hver deltaker må gjennomføre 5 turer for å få premie.
 Turene tas til fots, sykkel eller ski. Noen bekker/ elver kan by på utfordringer å krysse ved høy vannføring. Dette rår vi ikke over, og vi må bare oppfordre dere til å ta turen på et senere tidspunkt om det viser seg å bli vanskelig. Turene registreres på et klippekort eller dokumenteres ved at en tar bilde av seg selv ved posten. Hver kjentmannspost vil få en orienteringsklype for merking av kort. Vi ber om alle bidrar til at gjeldende smittevernregler overholdes. Sørg for rene hender dersom du benytter deg av klipene.

Kort kan kjøpes hos Coop Marked Skaun eller på fellesturen til Bjørghaugen 1. juni. Frist for gjennomføring er 30.04.2022.
Pris kr 100,- for enkeltperson, og kr 300,- for familie (hvert familiemedlem får eget kort).

TURTRASEER 2021/2022:
1. Lauskarfossen, Råbygda
2. Solstadsetra/Vikaberga
3. Høglikammen
4. Bjørghaugen (fellestur 1.juni, oppmøte Brennflata kl 18.)                                                   

5. Kringlåthaugen

6. Korphylla

7. Litjgrevsjøen

8. Espåsen (fellestur aug/sept)

Det henvises til turboka På tur i Skaun. Den kan fåes sammen med kortet, dersom du ikke har den fra før. Viktig å se på begge beskrivelsene om dere er i tvil, de utfyller hverandre, og den som ikke står i boka, er den som er tilpasset turene. Bruk gjerne kartet også.

Vi gjør oppmerksom på at det ikke er tillatt å gjøre opp ild i skogen i tidsrommet
15. april-15. september. Firbente turkamerater er flott, men husk at det
 er båndtvang for hund i perioden 1. april til 20. august i Skaun kommune.

TURBESKRIVELSER:

LAUSKARFOSSEN
Turen starter historisk ved Råbygda Skulemuseum. For å finne frem til det gule skolebygget fra 1878, tar du av til Melbygrenda, og følger skilt til Melbylykkja. Følg veien opp til bakketoppen. Etter ca 50 meter står det skilt merket «Skulemuseum». Her kan du parkere bak låven ved gården som ligger på venstre side, rett ved skolebygningen.
Følg deretter «hovedveien» utover Melbygrenda i ca 1 km til du kommer til Melbygrenda 138 ved et brunt og hvitt søppelskur. Her går du inn en skogsvei til venstre (merket «Lauskarfossen). Følg skogsveien nedover til veien slutter i «Lauskarrommet», et jorde dyrka mark. Følg ekrekanten til høyre og rundt til den andre siden av jordet. Her er det merket en sti ned til elva og Lauskarfossen. På sommeren er det fint å vasse over elva rett nedom fossen til en sandbanke på den andre siden. Ved normal vannstand er det mellom 1 og 1,5m dypt i kulpen under fossen. Perfekt for en forfriskende dukkert! Det er også mulig å sykle helt ned til Lauskarrommet om ønskelig.

Lengde: 4 km t/r
Høyeste pkt:
Underlag: Veg, skogsveg og sti


SOLSTADSETRA/VIKABERGA
Turen er på ca 6 km t/r i vekslende kulturlandskap, åpent terreng og tettere skog. Start ved Våddån, Solstadvegen. Parkering ved skilt til gapahuk, sør for vatnet.
Følg Solstadvegen i retning Vika og Solstadslettet videre fram til koie på venstre side, like ved veien, 1,8 km. For de som ønsker en kortere tur er parkering ved koia en mulighet. Ta skogsvei opp til høyre. Lett stigning hele veien, tørr skogsvei ca 1,5 km. Ta en avstikker til høyre for utsikt til Våddån og nordover etter ca 1 km. Fortsett på skogsveien og når skogen blir tettere, forlat skogsveien v merking på venstre side, inn på en spennende skogssti. Følg denne fram til åpent landskap, tidligere hogstfelt. Kjentmannsmerket er festet til ei stor furu på toppen. Utsiktspunkt. Rester etter Solstadsætren er ikke synlig lenger. Følg merking ned fra toppen i en rundtur og tilbake på skogsvei. Merkinga fører tilbake til der du forlot skogsveien. Samme vei ned igjen til koia, følg samme vei tilbake til parkering ved Våddån.

Lengde: 6 km t/r
Underlag: vekslende kulturlandskap, åpent terreng og tettere skog


HØGLIKAMMEN/KJØLKAMMEN
Parkering ved Vassbygda grendahus (20 biler). Gå litt tilbake mot Skaun, kryss hovedvegen, gå over brua, og følg gårdsvegen/grusvegen til du kommer til Konstadlykkja (Et lite småbruk på venstre side av vegen. Det går an og parkere der også. Turen starter litt bratt opp lia etter traktorveg. Følg merking. Du kommer til et kryss der det står et skilt med Pål-rommet. Du skal til høyre videre oppover. Du kommer etter hvert til ei myr/åpent lende før du igjen kommer inn i tett gammelskog. På grunn av mye nedfall, må vi ta av til venstre like før nedfallet, og gå gjennom enda tettere skog. Det er tett merking der. Målet er ei stor, enslig furu på toppen av Hogstfeltet. God utsikt, Malmsjøen, Ånøya og Trondheim. Særlig fin solnedgang 😊

Lengde: ca 4,5 km t/r (parkering Grendahuset) ca 3 km (parkering Konstadlykkja)
Høyeste pkt.: 366 moh
Underlag: Veg, traktorveg og sti, kan være bløtt når det har vært mye regn.

 

BJØRGHAUGEN

Start ved Brennflata, ved skilt om bom på vegen til Husbymarka. Parkering der eller start turen fra Skaun Bygdemuseum. Følg veg innover forbi bommen, første sti/veg til venstre.

Bjørghaugen er en husmannsplass og gammel bolig, sist bebodd på 1960-tallet. Turen er merket som en rundtur, utenfor og forbi Bjørgan og på veg tilbake til Brennflata.

Lengde: 2km

Høyde: 240 moh

Underlag: sti,

 

KRINGLÅTHAUGEN

Start: Kjør til Aunbygda og følg bomveg til parkeringsplassen på Krogstadsætren v/ parkering ved Krogstadsætren. Følg merket løype til venstre fra parkeringsplassen. Etter snaue 100 m krysser du elva Mora over bru. Fra brua følger du merkingen og kommer etter hvert opp på ei stor myr, og da ser du turmålet rett foran deg. Følg stien til venstre for høgda opp mot toppen. Se for øvrig beskrivelse i turboka «På tur i Skaun»

 

KORPHYLLA

Turmålet har tilknytning til pilegrimsleia. Start fra Venn, gå 1 km mot Skålvollen og videre mot Melby og følg pilegrimsleia der det er skiltet. Følg denne merkinga, gjennom bebyggelse og videre på sti ca 1,5 km. Midtveis på løypa fra Buberg til Gruva/Vennasetra, etter åpent hogstfelt, er det skilting for å finne veien bratt oppover i skogen. Noe kliving, tau å holde seg i, mose og berg som underlag, kan være sleipt ved fuktig vær. Kraftig stigning. Korphylla er et spennende turmål, et berg som stikker fram i fjellsida med vid utsikt mot vest. Bord og benker på stedet. Det er Mikael Aunan som har tilrettelagt turmålet. 2 veier videre fra Korphylla, enten videre mot sør til Aunbygda, eller videre mot nord på samme høyde, gjennom skogen, mot Krokstadgardan. Underveis passerer du en rekke kølmiler. God merking med skilt hele vegen. Fra Krokstad en liten km tilbake til Venn.

 

Lengde; 5 km

Høyde over havet: 215

Underlag: veg, sti

 

LITJGREVSJØEN

Kjent turmål for mange i Skaun, siden det har vært trimbok der i mange år. Kjør til Vassbygda, kryss elva og følg skogsbilveg på sørsida av Malmsjøen. Parkering ved veis ende. Turen starter opp en bratt skogsveg. Lettere veg når du har nådd toppen av bakken. Trivelig veilei og skogsterreng fram til turmålet og trimkasse.  

 

Lengde; 4 km

Høyde over havet: 215

Underlag: skogsveg, 

 

ESPÅSEN

Se også beskrivelse i boka Turer i Skaun. Kjør til Eggkleiva, ta opp gjennom boligfeltet retning Rian. Følg skilting til Eggen. Ved Eggen Nordre tar du inn på Kvennsjøvegen til høyre (bomveg, betaling m Vipps) fram til parkeringsplassen ved Kvennsjøen. Gå vegen som tar av halvt til høyre til du kommer til en trimkasse. Vegen til venstre bratt opp går til Espåsen. Les om tidligere eier Bjarne Espås i turboka. Følg vegen videre opp om gårdene, flott utsikt mot Laugen og Husby. Kjentmannsmerket på toppen, like inn i skogen. Om du ønsker en fin liten rundtur, kan du fortsette vegen gjennom skogen, om Yrtjønna og Foksjøen tilbake til utgangspunktet.

 

Lengde: Kvennsjøen – Espåsen 1 km. Runden om Yrtjønna ca 4 km. 

Høyde 350 meter

Lengde: Kvennsjøen – Espåsen 1 km. Runden om Yrtjønna 4 km.


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.